Tuesday, 22 October 2013
Kayu Api
Tengok gambar ini (walaupun tak sama dan sehebatnya), aku teringat zaman kecil di kampung halaman (yang jauh dari pandangan). Dulu setiap hari-hari tidak bersekolah kenalah masuk ke hutan (Bakung dan Bukit Keluang) untuk menebang pokok jadikan kayu api. Bukan mudah mencari kayu api kerana di kampung sendiri yang berpasir, dihiasi pokok kelapa sahaja serata desa. Semua orang dalam keluarga tidak terkecuali, dari ayah, emak, abang-abang, aku, adik-adik, kena pergi. Rumah kami bukan dekat dengan tempat mencari kayu itu. Pergi dan balik kena berjalan jauh. Bila sudah ditebang potong dan diikat, masing-masing kena pikul semampunya bawa balik ke rumah. Beban berat itu sampai juga akhirnya, tetapi kena singgah beberapa kali di jalanan, menghilangkan lelah, meneguk air telaga (lubang tanah) yang asal tanpa ditapis. Zaman itu, cara minum begini tidak memudaratkan. Kebal anggota badan, walau berkaki ayam. Biasa jugalah kami berlumba sesama sendiri, mahu sampai mendahului yang lain. Mak seorang sahaja yang menjunjung. Kami yang lain semua lelaki memikul. Kayu yang biasa ditebang ialah jenis gelam dan gelam tikus, dan lain-lain yang tidak kuingat namanya lagi. Kayu yang dibawa balik dipotong menjadi lebih pendek dan dibelah kecil-kecil saiz keperluan dan dijemur. Bertimbun jugalah bekalan kami. Bila hampir habis, kena masuk hutan lagi, berkali-kali agar bekalan tidak terganggu. Bertahun-tahun juga kami berbuat begini sampai dapur “ori” digantikan dengan dapur minyak tanah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment