Wednesday, 16 August 2017

Sotong

Sotong
Acap kali juga saya mengalami, orang-orang kecil terutama yang berniaga bermurah hati. Tidak sangat berkira. Ada keikhlasan mereka yang menyedarkan sikap sendiri yang tidak setanding. Terakhir, saya dan isteri singgah makan tengah hari di Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu dalam perjalanan balik ke Petaling Jaya Hari Raya keempat yang lalu. Dua pinggan nasi campur berlauk masing-masing, ikan singgang dan seekor sotong sederhana besar tumis dan satu lauk lain oleh isteri dengan tiap-tiap seorang mengambil sayur dan sambal belacan serta dua gelas air minuman kegemaran dihargakan RM26.00 semuanya. Saya memberikan wang sekeping RM20 dan dua keping RM 5 (yang bermakna semuanya RM30) sambil berseloroh komplen, sedikit mahal. Wanita penjual gerai itu memulangkan kembali sehelai RM5. Ini bermakna harga baru ialah RM25 dengan diskaun RM1!
Ketika meletakkan nota harga awal-awal di meja tadi, peniaga itu mengeluh sendiri, memberitahu kami mahalnya sotong yang dijual itu. Pernah pelanggan-pelanggannya memarahi kerana mahalnya harga seekor sotong sehingga menimbulkan imej negatif tentang harga keseluruhan hidangan. Beliau cuba meredakan reaksi ‘membara’ (?) itu dengan menyatakan harga sotong yang dibeli di pasar pun mahal. Saya pun sedar juga di Kuala Terengganu, lauk khusus itu mahal. (Sudah ada pengalaman awal di Kemaman). Hanya selera sengaja dilayan untuk merasa lauk yang jarang-jarang berkesempatan menikmatinya apabila singgah menjamu selera di gerai apalagi restoran.

No comments:

Post a Comment